iaiostextil1

JORNADA TÈXTIL - EL CIUTADÀ

  1. Quina és la principal problemàtica del consum tèxtil: el fast fashion, els problemes mediambientals, el respecte dels drets socials o els impactes negatius en el desenvolupament local?

Hem anat passant de ciutadans a veïns; de veïns a consumidors, i de consumidors a segment de mercat. Actualment hi ha massa consum i, malgrat això, abans- que es consumia menys-, el petit comerç venia molt més. La cadena productiva era més de proximitat i la producció es podia fer a molts llocs. Ara la producció s’ha de fer a llocs més llunyans amb l’impacte negatiu que això representa en termes de CO2. S’ha de comprar menys, però comprar bé. En el sector tèxtil unes 10 empreses controlen el 80-85% del consum. Aquestes empreses produeixen de forma deslocalitzada i han portat a la globalització del sector i els principals països productors són Bangladesh, Índia i Xina. Tenim el món que consumim i tots en som responsables amb el nostre consum.

  1. Cap a on s’ha d’anar i quines alternatives hi ha?

Hem de consumir menys per consumir bé i produir el més a prop possible. Cal oblidar-se de la queixa i ser persones lliures a l’hora de comunicar. Cal que els botiguers s’empoderin i cal que la satisfacció de la venda vingui del contacte directe venedor-client. Fer de botiguer és l’ofici més bonic del món, perquè hi ha molt contacte humà i aprenentatge. Tanmateix, sovint no es dona aquesta experiència perquè es veu al client com a consumidor al que es vol vendre el màxim possible. S’ha de ser valent, no tenir por i canviar el model de vendre molt i barat i trobar el nostre espai.

  1. El consumidor pot ser palanca de canvi per avançar cap a la sobirania i la proximitat?

A la seva botiga “Dracs” (Granollers) hi ha un espai ”Escola de consum conscient” on fan intercanvi d’opinions amb instituts, escoles, universitats,… La gent jove entén per comerç: un lloc on es canvia diners per uns productes de necessitat i de moda. El petit comerç ha d’intentar que el comerç s’entengui com un espai d’intercanvis d’idees i sentiments entre dues persones. El comerç ha estat històricament intercanvi de cultura, coneixements,… Ara s’ha oblidat aquest aspecte. Quan s’incorpora en l’acció de compra l’intercanvi d’experiències i sentiments aquesta acció canvia radicalment. Això permetria que la gent sabés que el comerç està implicat amb la ciutadania, la ciutat, la cultura i l’economia social. Moltes persones acaben comprant tenint en compte únicament el criteri quantitat/preu oblidant la satisfacció de la compra i sent incongruents amb els valors que defensen.

  1. Com es poden promoure nous models de consum? (a demanda; roba a mida; passarel·les virtuals; slow fashion; qualitat en comptes de quantitat;..)

El consum que vindrà és el que doni resposta a les necessitats del ciutadà. Li haurem de donar allò que l’ajudi a viure com vol viure. La moda pot ser un problema perquè sembla que tots ens haguem d’igualar. Cadascú ha de trobar el que li satisfà i s’ha de parlar més de ciutadà que de consumidor. Quan ells van haver de tancar l’anterior botiga per la crisi, van tenir temps per pensar i redefinir el producte. Ara tenen una botiga on s’ofereix: disseny, qualitat, proximitat i un valor (cultural, social, ambientals, artesanal,..). Aquesta renovació els ha permès gaudir molt més i fer viable la botiga, tot i que al principi els consumidors no hi volien anar a comprar perquè era un concepte que no entenien.

Tenen un producte estrella que són els jerseis Iaios. Cada jersei és un homenatge a una persona gran. Han tornat a produir com ho feia el seu avi amb materials reciclats o de rebuig de producció. Els seus clients són sobretot nois i noies de 25-35 anys. Aquesta franja d’edat és la punta de llança del canvi, perquè fan una opció de consum en consciència. Per altra banda, els seus proveïdors també són gent jove.