xerradatextil1

JORNADA TÈXTIL - EL CIUTADÀ

 

1. Què en penses de la producció de tèxtils amb noves fibres naturals (coco, pinya, bambú…)

Sr. José Manuel Alonso de la Cooperativa Opcions:

Tot el que sigui investigar com produir un producte tenint en compte l’impacte ambiental i social en tot el seu cicle productiu i de vida és positiu. A l’hora de valorar la utilització de les fibres naturals cal tenir en compte molts aspectes com el model de propietat. Així, per exemple, el cotó modificat genèticament genera moltes dependències per part dels productors.

Pel que fa als cultius versus derivats petroli, cal tenir en compte que els materials del petroli no es poden eliminar. Per això, cal aprofitar/reciclar tots els materials fets a partir de derivats del petroli perquè ja s’han produït. A la llarga, però, haurem d’utilitzar només matèries naturals perquè els materials fòssil no són renovables i s’esgotaran.

Per altra banda, cal posar una mirada científica a l’ús de l’energia i els materials i tenir una visió física de l’economia. Així, s’ha de tenir en compte que a vegades el reciclatge no és factible perquè el cost energètic és molt alt.

Sra. Eba Inda de la Cooperativa Fasolà

Un aspecte positiu és que pren espai a la producció intensiva de cotó que consumeix molta aigua. A més acostumen a ser projectes ambientals vinculats a comunitats pobres. De totes formes, el tèxtil sintètic no hauria de desaparèixer perquè ja existeix i s’ha d’aprofitar, ja que s’ha produït. Cal reciclar-ho i tornar-ho al cicle. No podem pensar que és factible produir la roba de tot el món amb matèries naturals només, tret que es reduís molt el ritme de consum. De cara al públic en general la sostenibilitat s’entén com a utilització de fibra natural però és més ecològic canviar els processos, innovació,…

La producció a partir de d’aquestes fibres naturals no necessàriament implica sostenibilitat. Hi ha una sèrie d’innovació que són la clau, obrir vies noves. A vegades pensem que som més sostenibles fent servir roba de fibres naturals que fent servir productes fets amb processos on s’han introduït millores de consum energètic o d’aigua, de generació de residus, … El problema és que a vegades aquests aspectes que poden tenir més impacte en la sostenibilitat és més difícil de comunicar al públic en general.

Sra. Encarna Ruiz d’ESDI (Escola Superior de Disseny)

Parlar de biomaterials, també és parlar de proximitat perquè un dels centres de recerca més important és l’UPC de Terrassa (Enric Carreras). Actualment, està analitzant els residus naturals (suro,…) del Vallés per veure com es poden aprofitar. Quan parlem d’etiqueta ECO també estem parlant de quan una empresa es planteja: què fer amb els residus que es generen en el procés productiu o les peces un cop finalitzada la seva vida; fer innovació per no generar rebuig o aconseguir un teixit cada cop millor.  Marina Tèxtil (Barberà del Vallès) és una empresa internacional de teixits ignífugs. La sostenibilitat no exclou la innovació, al contrari l’eco implica molta innovació, com la producció de peces amb impressores 3D. El tèxtil també passa per robots tèxtils, teixits intel·ligents, … La innovació també està dins del tèxtil. No és només reciclatge i economia circular.

Actualment, hi ha diferents línies de treball als diferents països. Per exemple, a França s’estan fent apostes del sector del luxe per la incorporació de l’ECO i el reciclatge; al Regne Unit es treballa molt en la recuperació de la llana; Dinamarca està fent recerca sobre els biomaterials i  Finlàndia sobre recuperació de fibres tradicionals; a la Xina també s’està introduint el concepte ECO des de la producció: consumir menys aigua i reduir la contaminació;..

Les formes de produir tradicionals estan tornant, des de la innovació (tecnoartesania).

L’ecodisseny està present en les escoles de des fa molts anys. En el currículum, l’ecodisseny és transversal tant al tèxtil com a l’audiovisual. Una altra cosa és si en el mercat laboral s’aplica l’ecodisseny.

Sr. Amadeu Barbany de la marca Iaios

La composició dels jerseis que fan és 70% polièster i 30% llana, perquè els fan a partir de material reciclats i rebuig de producció. El procés de reciclatge d’un jersei per fer un altre es pot fer fins a 7 cops i la durada d’un jersei és de 8-10 anys. Utilitzen l’acrílic perquè ja hi és en el retall i permet recobrir la fibra de llana perquè tingui més durabilitat.  

2. Cal que el petit comerç faci un reciclatge/reformació de la forma de fer comerç?

Sr. José Manuel Alonso de la Cooperativa Opcions

No està clar si el que s’ha de reciclar és el petit comerç o el consumidor tradicional. Tothom valora el paper del comerç a nivell social i urbanístic, però les grans empreses i el comerç online obliga al petit comerç replantejar-se i moltes vegades no tenen temps per pensar. Una possibilitat molt important és la cooperació entre el comerç per mantenir la funció social que fa. Sinó ho fem Amazon o Zara passaran per sobre i ens abocaran a una societat pitjor i molt més monopolística i oligopolística.

Sr. Amadeu Barbany de la marca Iaios

En general no ho estem fent. Ells, per exemple, fan meditació zen a la botiga. Cal canviar i trobar cadascú el seu camí i gaudir. No és tan important el que puguin fer els altres que ho copiaran si és negoci sinó el què fem, el com i des d’on. Aquesta és la diferència. Cal empoderar-se i considerar que som els millors i aconseguir que el client passi una bona estona en l’acció de compra. Cal anar al principi de les coses, jugar-se-la una mica i trobar el teu propi camí, sense pensar en el que toca fer o el que diran. Això aporta felicitat.

3. Les botigues de roba de segona mà quin lloc tenen?

Sra. Eba Inda de la Cooperativa Fasolà

Són molt importants. Ja hi ha moltes i funcionen molt bé. El concepte de segona mà es pensa que és roba vella i passada de moda, però no és cert. Una cosa que ha estat produïda i que ha requerit l’esforç de persones i la utilització de recursos no es pot llençar sense més. A més serveix per ser disruptiu i plantejar-se: com està respectant el productor/la marca a la persona consumidora?; com em sento amb la roba que porto i amb els seus valors?,..

4. Com podem encaixar un consum reflexiu en un moment de vida ràpida (Slow fashion in a fast life) 

Sra. Eba Inda de la Cooperativa Fasolà

Amb el confinament s’ha reduït el consum. Puc aprofitar el moment per plantejar-me què vull consumir. El que més han venut les botigues durant el confinament han estat xandalls i és un moment molt important per reflexionar i fer un canvi personal. Aquesta situació pot accelerar el canvi. Com és que fem el consum com a oci en una situació de fast life? Estarem més tranquils si deixem de consumir tant. Aquest canvi de comportament pot ser desestressant i  ajudar-nos en aquest situació de fast life.

5. Quin ha de ser el paper de les organitzacions de consumidors que acostumen a tenir un paper reactiu?

Sra. Encarna Ruiz d’ESDI (Escola Superior de Disseny)

Les associacions de consumidors són molt reactives i caldria que fossin proactives i promoure l’aproximació del consumidor al petit comerç. Haurien de ser molt més actives, perquè la gent s’apropi al petit comerç des de la perspectiva de l’experiència de l’usuari en el petit comerç. Caldria fomentar el cooperativisme en el petit comerç per generar un discurs.