opcionstextil1

JORNADA TÈXTIL - EL CIUTADÀ

  1. Quina és la principal problemàtica del consum tèxtil: el fast fashion, els problemes mediambientals, el respecte dels drets socials o els impactes negatius en el desenvolupament local?

La problemàtica a nivell ambiental s’explica, en gran part, pels materials que es fan servir: materials sintètics derivats del petroli o el cotó (és molt intensiu en pesticides ). A més, és una indústria molt intensiva en l’ús d’aigua; genera el 8% dels gasos d’efecte hivernacle; les taxes de reciclatge són molt baixes (en torn al 8%) i genera una important quantitat de microplàstics que contaminen les aigües. D’altra banda, el ritme de consum és molt alt i la vida útil de les peces és molt baixa.

En quant a la problemàtica social, destacar que les condicions salarials en la producció de la roba no són dignes, malgrat que fa anys que es lluita per canviar-ho (des de finals dels 80).

El panorama actual és difícil i està subjecte a la globalització econòmica dirigida pel capital. Cal canviar moltes coses.

  1. Cap a on s’ha d’anar i quines alternatives hi ha?

La roba té un preu. Si no tenim clar això alguna cosa fem malament. Hem de combinar el consumir menys i de més qualitat. Cal introduir millores per allargar la vida de les peces, però no tenim clar com arribar a aquest escenari. No està clar que les grans empreses treballin en pro de la sostenibilitat. A més cal tenir en compte que es pot aspirar a un món sostenible amb desigualtat terribles. És per això que s’ha de tenir en compte les dues vessants: sostenibilitat i respecte dels drets socials.

  1. El consumidor pot ser palanca de canvi per avançar cap a la sobirania i la proximitat?

El consumidor pot ser palanca de canvi, perquè les seves decisions condicionen el que fan les empreses. Però cal considerar les limitacions dels canvis promoguts des del consum responsable, perquè no podem aspirar a que el 100% de la societat estigui mirant constantment l’etiqueta a l’hora de consumir. Tot i que el paper del consumidor té limitacions, cal dir que arriba a un sector bastant militant, malgrat sigui minoritari. La resta del món o bé no accedeix o bé acaben fent cas de propostes que es venen com a sostenibles però a preus baixos. La solució passa per una acció integrada de tots els agents implicats: administració, cooperació internacional, ciutadans,..

Quanta més sobirania, més autoproducció i autoconsum, amb les limitacions del nostre propi territori. Una major sobirania/proximitat implica cadenes de subministrament més curtes i més senzilles, i probablement menys opcions de compra.

  1. Com es poden promoure nous models de consum? (a demanda; roba a mida; passarel·les virtuals; slow fashion; qualitat en comptes de quantitat;..)

Per promoure i fer factibles nous models de consum cal que hi hagi una cooperació triangular: àmbit polític i de les administracions públiques; consumidor i moviments de consumidors, i petit comerç. A l’altra banda, estan les grans marques que el que volen és garantir els  beneficis als inversors.

A la Campanya roba neta de 2019: només 1 de 20 grans marques internacionals que es van comprometre a garantir salaris dignes, podia afirmar que com a mínim el 25% dels seus treballadors tenien un salari digne. El problema és que les empreses han de generar valor per als inversors, i això es un valor d’empresa molt anònim sense proximitat i que cal canviar. Potser ens centrem massa en com canviar les coses des del consum, però potser hem d’anar a la política per canviar la situació actual perquè la garantia dels drets (sostenibilitat, drets econòmics i socials, ..) són l’objectiu de la política.